Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan reform paketinde, zarar ettiğini belirten, gelirini düşük gösteren veya istisnalardan yararlananlara karşı ‘asgari vergi’ geliyor. TBMM’ye sunulması planlanan pakette, çok uluslu şirketlere asgari kurumlar vergisi uygulamasını devreye alacak bakanlık, doğrudan vergilerin payını artırmak için yerel asgari kurumlar vergisi ve asgari gelir vergisi modelini de getirecek. Pakette yer alan bazı başlıklar şöyle:
KRİPTOYA VERGİ PLANI
Kripto varlıkların vergilendirilmesine ilişkin olarak ise 2 farklı vergilendirme formülü öneriliyor. Önerilerden ilki işlem vergisi, diğer ise gelir vergisi.
KÜRESEL ŞİRKETLER DE VERGİ VERECEK
Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yeni bir bölüm açılarak, çok uluslu şirketlerden asgari kurumlar vergisi alınacak. Başta AB ülkeleri olmak üzere 30’dan fazla ülkede yasalaşan küresel asgari kurumlar vergisinde, yıllık konsolide hasılatı 750 milyon euro eşiğini aşan çok uluslu şirketlerin düşük vergileme yapılan ülkelerdeki noktalara asgari yüzde 15 kurumlar vergisine tabi tutuluyor.
Bu şirketlerin faaliyette bulunduğu ülkede ödenen kurumlar vergisi yükü yüzde 15’ten aşağıdaysa uygulamayı yasalaştıran ülkeler, ilgili ülkenin almadığı vergi farkını tahsil edebilecek. Asgari kurumlar vergisi uygulamasına geçmeyen ülkeler, vergileme haklarını bir başka ülkeye devretmiş oluyor.
CİRO VE GELİR TABLOSUNA BAKILACAK
Kurumlar vergisi mükelleflerinin yaklaşık yarısının zarar beyan ettiği ya da hiç matrah bildirmediği halde yüksek cirolarla faaliyetlerini sürdürdüğü belirlendi. Bu konuda AB ve OECD uygulamalarını da inceleyen Bakanlık, mükelleflerin beyanları ile hasılat ve ödeme güçlerinin birbirleriyle kıyaslandığı bir model hazırladı. Buna göre, Ödenecek kurumlar vergisi, beyan edilen kazancın indirim ve istisnalar düşülmeden önceki tutarının belirli bir oranı ile gelir tablosundaki kazancın belli bir oranı matrah olarak kabul edilerek bulunacak vergiden yüksek olanı esas alınacak.
Bazı istisnalar (iştirak kazançları, emisyon primi kazançları gibi) asgari vergi hesaplamasında kazançtan indirilerek dikkate alınacak. Yatırım teşvik belgesi kapsamında yatırım harcaması yapan mükellefler 3 yıl asgari vergiden muaf olacak.
ZENGİNLERE ASGARİ ÜCRET SINIRI
Mükelleflerin beyan edecekleri kazanç, gelir ve kazanç bildirimi tablosundaki getirilerinin belirlenecek bir oranından az olamayacak. Bu mükelleflerin beyan edileceği kazanç brüt asgari ücretin yıllık tutarının altında olamayacak. Hasılat üzerinden ödenen asgari vergi farkının izleyen 5 hesap döneminde mahsubuna izin verilecek.
KÖİ PROJELERİNE YÜZDE 30 KURUMLAR VERGİSİ
Köprü ve benzeri yapıların kazançlarında kurumlar vergisi uygulanacak. Kurumlar vergisi oranı, reel sektör için yüzde 25, banka ve finans kurumlarında yüzde 30, ihracat yapan firmalarda yüzde 20, halka açık şirketlerde yüzde 23, imalatçılarda yüzde 24 olarak uygulanıyor. Yap -işlet- devret (YİD) modeli ile kamu-özel işbirliği (KÖİ) projeleri kapsamında faaliyet gösteren kurumların buralardan elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranının yüzde 25 yerine yüzde 30 olması öneriliyor.
GAZETELER NASIL GÖRDÜ
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi 6 Haziran gazetelerinde değişik başlıklar ile büyüklü küçüklü yerini aldı. Yaşanan bu vergi gelişmesi, Albayrak Medya Grubu içinde yer alan Yeni Şafak ve Işıkçılar’a ait Türkiye Gazetesi’nin manşetlerinde görülmedi. Milliyet, Posta, Cumhuriyet, Birgün, Aydınlık, Karar, Korkusuz, Milli Gazete ve Yeniçağ gazeteleri de bu gelişmeyi manşetlerine taşımadı. Öte yandan Akit, Sabah, Sözcü, Hürriyet, Türkgün, Milat, Dünya, Akşam ve Analiz gelişmeyi manşetten gördü.
6 HAZİRAN AKŞAM GAZETESİ
6 HAZİRAN ANALİZ GAZETESİ
6 HAZİRAN DİRİLİŞ POSTASI
6 HAZİRAN DÜNYA GAZETESİ
6 HAZİRAN MİLAT GAZETESİ
6 HAZİRAN TÜRGÜN GAZETESİ
6 HAZİRAN AKİT GAZETESİ
6 HAZİRAN SABAH GAZETESİ
6 HAZİRAN SÖZCÜ GAZETESİ
6 HAZİRAN HÜRRİYET GAZETESİ