Dolar Sahiplerinin Dünyası Yıkılacak: 24 Gün Sonra Bir İlk Yaşanacak!

31 Mart seçimlerine günler kala, Türkiye ekonomisi yeni tehlikelerle karşı karşıya kalmış durumda.

Geçtiğimiz hafta piyasalarda yaşanan aşırı döviz talebi, fiziki piyasalarda döviz bürolarının kepenk kapatmasına neden olurken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), gösterge kur ve piyasa kuru arasındaki makasın açılmasının ardından bir dizi yeni tebliğ yayınlamıştı.

1 NİSAN İTİBARIYLA DEVALÜASYON YAŞANACAK!

Döviz talebini baskılamaya yönelik atılan bu adımların ardından dikkat çeken uyarı, dünyaca ünlü banka Goldman Sachs’ın eski Başekonomisti Robin Brooks’tan geldi. Brooks, Türkiye’de seçimlerin ardından devalüasyon yaşanmasının oldukça normal olduğunu belirten bir grafik paylaşarak, 1 Nisan 2024 tarihi itibarıyla TL’de yeni bir değer kaybı sürecinin başlamasının muhtemel olduğuna dikkat çekti.

BU SENARYO GERÇEK OLURSA DOLAR KURU UÇUŞA GEÇECEK!

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “31 Mart yerel seçimlerinin hemen ardından büyük bir devalüasyon gelecek. Türkiye’nin seçimlerden hemen sonra devalüasyon yapma geçmişi var; 2023 genel seçimlerinden hemen sonra devalüasyon yaşadı.” ifadelerini kullanan Brooks, birikimini dolar kurunda tutanlara dikkat çeken uyarılarda bulundu.

Tanım gereği devalüasyon, “Sabit kur sistemlerinde ödemeler dengesi açık veren ülkenin ulusal parasının dış satın alma gücünün, hükûmetçe alınan bir kararla düşürülmesidir. Başka bir deyişle devalüasyon, bir devletin resmi para biriminin diğer ülke dövizleri karşısında değer kaybettirilmesidir. şeklinde tanımlanıyor.

Brooks’un belirttiği gibi Türkiye’de bir devalüasyon yaşanması ise, halihazırda 32 lira sınırında bulunan dolar/TL paritesinin kısa sürede çok daha sert sıçramalar yaşayacağı ve Türk lirasının, tüm yabancı para birimleri karşısında değer kaybı yaşamaya devam edeceğini gösteriyor.

28 Mayıs’ta yapılan seçimlerin ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bir süredir baskı altında tuttuğu dolar kurunu kısmen serbest bırakmış ve kur üzerinde ani ataklar yaşanmıştı.

“SEÇİMLERDEN SONRA EKONOMİDE HİÇBİR ŞEY DEĞİŞMEZ”

Halihazırda tasfiye sürecinin yarısı tamamlanan Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının giderek sönük hale dönüşmesi nedeniyle Türkiye’de yeni bir devalüasyon yaşanması, dolar kurunun 40 liraya kısa süreli bir yolculuk yapacağı anlamına geliyor.

Buna karşın Atilla Yeşilada, seçimlerin ‘yerel seçim’ oluşuna ve ekonomide önemli değişkenlikler içermeyeceğine dikkat çekerek, 31 Mart sonrası ekonomik göstergelerde normal dışı bir değişiklik beklemediğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir